המהפכה התעסוקתית שהתרחשה עם המעבר לעבודה מרחוק בעקבות מגפת הקורונה שינתה את פני שוק הנדל"ן המסחרי, במיוחד בתחום המשרדים. עם העלייה בעבודה ההיברידית, יש שינויים מהותיים במודלים התפעוליים של חברות ובאופן שבו מנוהלים ומתוכננים חללי עבודה. השאלה המרכזית כיום היא: איך ייראה שוק הנדל"ן המסחרי לקראת 2025-2026, ואיך ישפיע עידן העבודה ההיברידית על עתיד המשרדים?
מודלים חדשים של חללי עבודה: מה מחפשות חברות לקראת 2025 – 2026?
בשנים האחרונות אנו רואים מעבר ממבני משרדים קבועים לחללי עבודה גמישים. חברות רבות מחפשות מודלים היברידיים המאפשרים לעובדים לבחור היכן ומתי לעבוד. הצורך לשלב גמישות עם נוכחות פיזית מכתיב חללי עבודה המותאמים לצוותים קטנים וגדולים, חדרי ישיבות משותפים, ומרחבים שמתאימים לעבודה פרטנית ושיתופית כאחד.
התחזיות לשנת 2025 – 2026 מצביעות על ביקוש הולך וגובר לחללי עבודה שיתופיים, כמו WeWork, לצד מודלים מבוזרים שבהם חלק מהעובדים פועלים מהבית וחלק מהמשרד. החברות מבקשות יותר גמישות, ויכולת להקטין או להגדיל את שטחי המשרד שלהן בהתאם לצרכים משתנים, כפי שניתן לראות במגמות עולמיות וישראליות כאחד.
טכנולוגיות חדשניות בניהול ותפעול בנייני משרדים
השימוש בטכנולוגיה לשיפור ניהול ותפעול בנייני משרדים הופך לקריטי בעידן ההיברידי. מערכות "בניין חכם" מאפשרות חיסכון באנרגיה, ניהול אוטומטי של מערכות תאורה ומיזוג אוויר, ואפילו בקרה על התנועה בתוך הבניין. שימוש בחיישנים ומערכות IOT (האינטרנט של הדברים) עוזר למנהלי הבניינים לזהות דפוסי שימוש בחללים שונים, ולהתאים את התחזוקה בהתאם.
בבנייני משרדים מודרניים, ישנה גם התמקדות בשירותים מותאמים אישית לעובדים, כמו מערכות לניהול חדרי ישיבות, חניות חכמות, ואפילו תשתיות תומכות בעבודה מרחוק. על פי מחקר שנערך לאחרונה, בניינים עם טכנולוגיות מתקדמות מציעים ערך מוסף גם למשקיעים וגם לדיירים, בזכות יכולתם להציע סביבת עבודה חדשנית ונוחה יותר.
אסטרטגיות להסבת שטחי משרדים עודפים לשימושים אלטרנטיביים
העבודה ההיברידית גורמת לירידה בביקוש למשרדים גדולים ומרכזיים, מה שמותיר שטחי משרדים ריקים במיקומים מרכזיים. אסטרטגיות חדשות להסבת שטחים אלו לשימושים אלטרנטיביים מציעות פתרון כלכלי ומעשי לשטחים עודפים. בין השימושים האפשריים ניתן למצוא הסבה לשטחי מגורים, שטחי מסחר קמעונאיים, ואף למוסדות חינוך ובריאות.
הסבת משרדים לשטחי מגורים הפכה לטרנד פופולרי במיוחד במרכזי הערים הגדולות. הסבת השימוש מאפשרת לעיריות וליזמים לייצר פתרונות דיור במרכזי תעסוקה תוך שמירה על חיבורי תחבורה נוחים ושירותים עירוניים מפותחים. דוגמא לכך ניתן לראות במספר מיזמים בתל אביב ובניו יורק, שם יזמים הפכו משרדים ריקים לדירות למגורים.
השפעת העבודה מרחוק על ביקושים ומחירים באזורי תעסוקה מרכזיים
המעבר לעבודה מרחוק משפיע בצורה ניכרת על הביקושים לשטחי משרדים באזורי תעסוקה מרכזיים. יותר חברות מחפשות פתרונות גמישים, ומנסות להקטין את שטח המשרדים הקבועים שלהן במרכזי עסקים יקרים כמו תל אביב וערים גדולות בעולם. הדבר מוביל לשינויים במחירי השכירות, כאשר שטחים פריפריאליים זוכים לעלייה בביקוש ושוקלים מודלים חלופיים לשטחי משרדים בעיר.
במחקר של Colliers מ-2023, נמצא כי מחירי השכירות למשרדים במרכזי ערים גדולות בעולם ירדו בכ-10%, בעוד הביקוש לאזורים פריפריאליים גבר. הפיזור הגיאוגרפי של עובדי המשרד מביא עמו שינויים בתפיסה של נגישות, והופך אזורים שבעבר נחשבו פריפריה למרכזים חדשים.
תכנון ועיצוב משרדים לעידן הפוסט-קורונה: דגש על בריאות ורווחת העובדים
אחד המאפיינים הבולטים בעיצוב משרדים בעידן הפוסט-קורונה הוא הדגש על בריאות ורווחת העובדים. משרדים רבים מתוכננים מחדש במטרה לספק אוויר נקי, מרחבי עבודה אישיים ומרווחים יותר, ומתקנים לשמירה על בריאות פיזית ונפשית.
העבודה ההיברידית דורשת גם התאמה מרחבית, כאשר חדרי ישיבות נעשים קטנים יותר וגמישים יותר, וחללי עבודה פתוחים מיועדים למספר מופחת של עובדים. מתכנני המשרדים שמים דגש על יצירת סביבה שמקדמת שיתוף פעולה אך גם מאפשרת פרטיות כשנדרש, תוך שילוב טכנולוגיות המפחיתות מגע ומבטיחות היגיינה גבוהה.
סיכום – כיצד להיערך לעתיד הנדל"ן המסחרי בעידן ההיברידי?
המעבר לעבודה היברידית יצר שינויים משמעותיים בשוק הנדל"ן המסחרי, והשפעתו על המשרדים צפויה להימשך גם בשנים הקרובות. חברות מחפשות יותר גמישות בחללי העבודה, המשרדים מתוכננים עם דגש על בריאות וטכנולוגיה מתקדמת, ואסטרטגיות חדשות להסבת שטחים הופכות את השוק לדינמי מתמיד. עבור יזמים, משקיעים ומנהלי נדל"ן, הצלחה בעידן זה תלויה בהבנת המגמות המשתנות, וביכולת להסתגל למציאות החדשה. ציטוט סיום: "החכם אינו מנסה לנבא את העתיד – אלא מתכונן לשינויים שיבואו." המומחים מצליחים למצוא הזדמנויות גם במצבים כאלה.